door Salvador Dellutri
Velen zeggen dat ze Christus prediken en geen doctrine. Anderen drukken uit dat liefde verenigt en dat leer verdeelt. Beide beweringen, die in onze tijd veel voorkomen, veroorzaken verwarring over het belang van de leer, en stellen deze voor als strijdig met de effectieve prediking van het evangelie en als vijand van de eenheid van het lichaam van Christus. Is het mogelijk dat de leer echt verdeelt?
"Ik predik Christus, ik predik geen leer", zegt een evangelist, die gelooft een wijs statement te maken. "Liefde verenigt, leer verdeelt", zei een andere predikant, in de overtuiging dat hij eenheid promootte.
Beide beweringen, die in onze tijd veel voorkomen, veroorzaken verwarring over het belang van de leer, en stellen deze voor als strijdig met de effectieve prediking van het evangelie en als vijand van de eenheid van het lichaam van Christus.
Lukas bericht dat de vroege christenen "standvastig bleven in het onderwijs van de apostelen" (Handelingen 2:42). Vervolgens beschrijft hij het dagelijks leven en merkt op dat "zij die geloofden samen waren" (v. 44), "elke dag eensgezind voortgingen" (v. 45). "En de Heer voegde dagelijks aan de gemeente toe wie gered moesten worden" (v. 47).
Zoals duidelijk is, had volharding in de leer geen invloed op de eenheid; integendeel, het was een bepalende factor bij het handhaven ervan. Evenmin hinderde het de prediking, die krachtig en doeltreffend was.
Wat is de leer van de apostelen?
Het woord leer betekent onderwijs, daarom is de leer van de apostelen de leer die zij aan de bekeerlingen gaven. Ze deden het niet uit eigen vrije wil, maar op bevel van de Heer, die hun opdroeg: "Ik leer ze onderhouden alles wat Ik je geboden heb" (Mt. 28:20).
De leer van Jezus, overgedragen door de apostelen, vormt het fundament van de kerk: "Gebouwd op het fundament van de apostelen en profeten, terwijl Jezus Christus zelf de hoeksteen is" (Efeziërs 2:20). Daarom vormt de leer de essentiële factor van eenheid van de kerk van de Heer en haar fundament. Als we het weggooien, vernietigen we die eenheid en breken we het fundament van het geloof.
Deze leer is de basis van de prediking van het evangelie, waarmee we bevestigen dat Christus de Zoon van God is leer van de menswording, dat Hij zijn bloed vergoot voor onze zonden leer van verlossing, dat we gered zijn door geloof leer van verlossing, enz. Het is onmogelijk Christus te prediken zonder doctrine te prediken.
Het christelijk geloof is niet het resultaat van menselijke speculatie, maar van Gods openbaring. Hij heeft gesproken, en in de Heilige Schrift hebben we al zijn openbaring voor de mens. Dit vormt de meest waardevolle schat van de christen, de "gezonde leer" waaraan we ons moeten aanpassen: "Maar u spreekt wat in overeenstemming is met de gezonde leer." (Tit. 2:1).
Van de stam van het bijvoeglijk naamwoord gezond, dat in het Grieks wordt toegepast op leer, komt ons woord hygiëne, dat wil zeggen gezond, dat zorgt voor geestelijke gezondheid. Daarom is de leer van de apostelen de basis van de geestelijke gezondheid van het volk van God.
Doctrine van mensen en demonen
Het Woord van God waarschuwt ons voor andere soorten doctrines die niet van God komen. Zijngeboden en leringen van mensen(Kol. 2:22), endoctrines van demonen(1 Tim. 4:1).
De leerstellingen van mensen werden gecensureerd door de Heer, die, om ze te diskwalificeren, Jesaja aanhaalde:geboden van mannen” (Marcus 7:6,7). Mensen hebben de neiging om ogenschijnlijk vrome doctrines uit te werken, maar ze veroorzaken verdeeldheid en geestelijke ziekte. De Farizeeën en Sadduceeën hadden zeer uitgebreide doctrines, die Jezus omschreef als zuurdesem vanwege het vervuilende effect (Mt. 16:6).
Deze menselijke doctrines kunnen de kerk van de Heer binnendringen. We hebben het getuigenis van wat er gebeurde in de kerk van Pergamum: "U hebt daar mensen die de leer van Bileam aanhangen, die Balak leerde de kinderen van Israël een struikelblok te geven, afgodenoffers te eten en ontucht. En u hebt ook degenen die vasthouden aan de leer van de Nikolaïeten, die ik haat” (Openbaring 2:14,15).
In Kolosse, waar ze menselijke doctrines probeerden binnen te dringen, ontvingen gelovigen de apostolische waarschuwing: "Pas op dat niemand u bedriegt door filosofie en hol bedrog, volgens de tradities van mensen en niet volgens Christus" (Kol. 2:8) . De apostel wijst duidelijk op het verschil tussen de leerstellingen die door menselijke tradities zijn uitgewerkt en die van Christus. De menselijke doctrine kan permissief of restrictief zijn. In het geval van Bileam, die hoererij accepteerde en promootte, was de leer toegestaan; maar in Kolosse was het beperkend: "Waarom onderwerpt u zich, alsof u in de wereld leeft, aan voorschriften als: "Raak niet aan, proef niet, of raak zelfs niet aan (volgens de geboden en leerstellingen van mensen), dingen die allemaal vernietigen met gebruik? (Kolossenzen 2:20-22).
Valse doctrines, beperkend of tolerant, zijn altijd verderfelijk en openen de weg naar losbandigheid of eigengerechtigheid. De mens werkt geen gezonde doctrines uit, maar zieke en besmettelijke.
Er wordt ook gesproken over doctrines van demonen; Tegen hen waarschuwt de apostel Paulus Timotheüs: "Maar de Geest zegt duidelijk dat in de laatste dagen sommigen zullen afvallen van het geloof, luisterend naar bedrieglijke geesten en naardoctrines van demonen” (1 Tim. 4:1). Die leer besmet de kerk menselijk, 'door de huichelarij van leugenaars' (v.2).
Al deze leerstellingen, hoewel ze in vroomheid zijn gekleed, zijn in strijd met de leer van de Heer.
Gevolgen van valse leer
Valse leer heeft verontrustende gevolgen in het leven van christenen en in de kerk van de Heer, en daarom moet er goed op worden gelet en moet er voorzichtig mee worden omgegaan wanneer het verschijnt: "Maar ik smeek u, broeders, schenk aandacht aan hen die verdeeldheid veroorzaken en struikelblokken tegen de leer die u hebt geleerd, en dat u ervan afwijkt” (Romeinen 16:17). Deze doctrines veroorzaken verdeeldheid onder de broeders en tegenslagen in de voortgang van het geestelijk leven van het hele lichaam van Christus.
Daarom moet er goed onderscheid worden gemaakt tussen wat een gezonde leer is en wat een valse of door mensen gemaakte leer is, geïnspireerd door Satan. Daarom moeten we voorzichtig zijn. Wanneer we bevestigen dat "liefde verenigt en leer verdeelt", moeten we precies zijn: wat verdeelt is de leer van de menselijke natuur en duivelse inspiratie.
De gezonde leer, onderwezen door de Heer en overgedragen door de apostelen, komt van God. Dit is wat Jezus bevestigde toen hij zei: “Mijn leer is niet van mij, maar van hem die mij gezonden heeft” (Joh. 7:16). Deze leer kan nooit verdeeldheid veroorzaken, het is inderdaad de belangrijkste band van het volk van God.
Wanneer valse doctrines in de kerk worden geïntroduceerd, stopt het bouwproces en nemen de conflicten toe; daarom promoot Satan het graag, omdat het zijn doel dient. In deze gevallen krijgen de herders de opdracht om met gezag te handelen, uitdrukkelijk bevelend dat ze het niet toestaan en de mensen opdragen het weg te gooien (1 Tim. 1:3).
De gezonde leer daarentegen heeft een heilzame uitwerking op het leven van degenen die haar ontvangen. Ook al is het soms hard, wijst het op fouten en vraagt het om correcties, dit alles leidt tot een volledig leven in Christus.
De dienaar van God moet de verantwoordelijkheid voelen om te prediken wat God gebiedt met de zekerheid dat het gezond is voor zijn volk. "Als u dit aan de broeders leert, zult u een goede dienaar van Jezus Christus zijn, gevoed door de woorden van het geloof en de goede leer die u hebt gevolgd" (1 Tim. 4:6). De zorg die we voor onszelf en voor de leer hebben, zal bijdragen aan het geestelijk welzijn van heel Gods volk (1 Tim. 4:16).
Een volk dat gevoed wordt met een gezonde leer, verwerft volwassenheid en standvastigheid, blijft fris en kan zonder te schommelen alle winden van leer onder ogen zien die de ongeschoolden en onvolwassenen doen wankelen (Ef. 4:14).
Hoe leer te evalueren
Hoe weet je of een leer deugdelijk is? Er is maar één manier: verwijzen naar het Woord van God. Alle gezonde raad van God wordt erin geopenbaard. Als we het gehoorzamen, zullen we zeker in gezonde leer zijn. Als onze prediking gebaseerd is op het Woord van God, onderwijzen we een gezonde leer.
De Schrift is er niet om onze eigen ideeën te ondersteunen. Het is waar dat vele interpretaties tot complotten in het volk van God hebben geleid, maar dit zijn secundaire kwesties en zouden de christelijke gemeenschap nooit mogen beïnvloeden. Het leerstellige fundament moet echter stevig zijn.
We moeten onvoorwaardelijk zijn van het Woord van God, onze leer moet duidelijk zijn en rechtstreeks uit de Heilige Schrift voortvloeien.
Vandaag de dag boeit al het nieuwe, en dat levert grote winden van nieuwe doctrines op die bijna altijd vals zijn. Daarom moeten we constant waakzaam zijn, zodat Satan geen verontrustende leringen introduceert die het lichaam van Christus kwellen.
Het spervuur van nieuws veroorzaakt veel theologische verwarring en maakt de introductie mogelijk van subtiele ketterijen verkleed als waarheid. Om ze op te sporen moeten we een gezond onderscheidingsvermogen ontwikkelen.
Vaak weigeren we dit te doen, en het eclecticisme van de wereld dat leidt tot het accepteren van welke mening dan ook, sijpelt de kerk binnen. Christenen moeten weten hoe ze fouten kunnen onderscheiden en resoluut kunnen verwerpen. We kunnen niet tolerant of neerbuigend zijn met wat Satan wil introduceren om het lichaam van Christus te vernietigen.
We moeten niet achterdochtig zijn, omdat we uiteindelijk geesten zouden zien waar er geen zijn; noch naïef, omdat we uiteindelijk de werkelijkheid zouden ontkennen. Valse leraren zijn onder ons en valse doctrines kloppen voortdurend aan onze deur.
Laten we denken aan de aansporing van de apostel aan de oudsten van Efeze: "En uit uzelf zullen mannen opstaan die verkeerde dingen spreken. Waak daarom" (Hch. 20:30,31). Het is naïef om te denken dat Satan zijn kwaadaardigheid heeft verloren; hij blijft echter op dezelfde manier handelen. Elke christen moet daarom oppassen dat de vijand zijn snode doelen niet bereikt, en onthoud de waarschuwing: "Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten om te zien of ze van God komen, want vele valse profeten zijn heengegaan. uit de wereld” (1 Johannes 4:1).
de verleiding van de fout
Het christendom viert 2000 jaar geschiedenis. Gedurende die lange periode moest hij hard vechten tegen ketterijen en afvalligheid, onderscheid maken tussen waarheid en dwaling, en de gezonde leer handhaven. Na zo'n lange reis lijkt het erop dat de verleiding van de kever zou moeten zijn afgenomen en dat de antilichamen effect hadden. Zullen we terugkomen om te bespreken wat we in het verleden uitvoerig hebben geanalyseerd? Leren we niet van ervaringen? Hoewel het misschien vreemd lijkt, duiken veel van de in het verleden veroordeelde doctrines vandaag weer op en schenden opnieuw de onoplettenden.
Onze tijd is bijzonder geneigd om steeds meer zieke, ketterse en afvallige doctrines te genereren. Het zou ons niet moeten verbazen: "Maar de Geest zegt duidelijk dat in de laatste tijden sommigen zullen afvallen van het geloof, luisterend naar bedrieglijke geesten en leerstellingen van demonen" (1 Tim. 4:1); "Want er komen tijden dat zij de gezonde leer niet zullen verdragen, maar met jeukende oren zich leraren zullen verzamelen naar hun eigen begeerten" (2 Tim. 4:3).
Het postmodernisme verkondigt dagelijks het einde van de ideologieën en probeert de toekomst op te bouwen zonder rekening te houden met het verleden. Hij stelt een sprong voor die de historische fundamenten verwerpt. Dit infiltreert de kerk, wat leidt tot verachting van de gezonde leer gebaseerd op het Woord van God.
Geestelijke rebellen, die de gezonde leer niet kunnen uitstaan omdat ze het vervelend vinden, groeperen zich om hun sensualiteit te ontketenen en vallen met satanische subtiliteit de leer aan die we van de Heer en de apostelen ontvangen.
Hieraan moeten we de constante prediking toevoegen die ons bombardeert, waarbij we doen alsof we steeds meer toegeeflijk zijn. Zo proberen ze ons vermogen om te reageren en te beslissen te ondermijnen. Er zijn christenen die geloven dat als ze tegen dwaling zijn of geen tolerante houding hebben, ze achterlopen. Dit zorgt ervoor dat Satan de strijd wint.
"Koop de waarheid en verkoop haar niet" (Spr. 23:23), zegt de wijze man. Vasthouden aan de bijbelse waarheid is niet in het verleden blijven; het is om jezelf in de eeuwigheid te situeren; omdat de gezonde leer van de apostelen niet oud is, maar eeuwig. Het is onze verantwoordelijkheid tegenover de Heer om deze waarheid koste wat het kost te verkondigen aan onze generatie en aan de toekomstige generaties.
Overgenomen uit Guía Pastoral © 1998 LOGOI, Inc. Gebruikt met toestemming.
Pastorale aantekeningen Volume XVII, nummer 1 / oktober-december 1999. Alle rechten voorbehouden