5 minuten.
Het geval van Clara, die naar verluidt door haar vader naar Paraguay is ontvoerd, werpt licht op een scène: tijdens de pandemie emigreerden steeds meer Duitse tegenstanders van vaccinatie naar Paraguay. Ze hopen op vrijheid van Corona-regels in een land dat hard is getroffen door het virus.
Dit zijn scènes die je hart raken. Een moeder is op zoek naar haar dochter, die naar verluidt is ontvoerd door haar vader en zijn nieuwe vrouw. Niet naar een ander Europees land, maar naarParaguayin zuid Amerika. Het verhaal van Anne Maja Reiniger over de zoektocht naar haar dochter Clara houdt de media al dagen bezig, maar de familie al maanden. Eind november vorig jaar keerde de tienjarige niet terug van een reis met haar vader Andreas Egler. In plaats daarvan krijgt de moeder een afscheidsbrief. "We willen jullie laten weten dat we ons weekendje weg met de kinderen voor onbepaalde tijd verlengen", staat er volgens de "Spiegel". Samen met Clara verdwijnt ook Lara, de dochter van Andreas Egler's nieuwe vrouw Anna. Via Madrid leidt het pad het gezin naar Paraguay, het eldorado voor tegenstanders van vaccinatie, corona-ontkenners, rechtsbuiten en braniemannen.
Zelfs als, volgens informatie van Spiegel op zondagavond, het paar en hun kinderen zichzelf willen aangeven bij de autoriteiten, werpt het nieuws licht op de groeiende Duitse laterale denkersscene in Zuid-Amerika. In de eerste twee jaar vanPandemieHet kleine Zuid-Amerikaanse land is een plaats van verlangen geworden voor degenen die geloven dat de ziekte en de vaccinatie ertegen een leugen van de staat zijn of een kunstmatige creatie om de wereldbevolking te decimeren. Volgens de Paraguayaanse migratieautoriteiten vestigden zich vorig jaar alleen al 3.440 Duitsers in Paraguay. De golf van aankomsten was soms zo groot dat de hotels in de hoofdstad Asuncion volgeboekt waren door zowel Duitsers als andere Europeanen. Maar ze wordt ook in ballingschap gedreven door de angst voor een mogelijke islamisering van haar vaderland. Dat ze soms vluchten naar een land waar velen van hen nog nooit zijn geweest en waarvan ze misschien nooit de taal zullen spreken, lijkt volkomen onlogisch.
Paraguay: Laterale denkers verzamelen zich in hun eigen kolonies
Maar in Paraguay behoor je ook tot je eigen soort: al in februari meldde hijstrengvan El Paraíso Verde, een project waarin onconventionele denkers hun eigen paradijs willen creëren. Volgens eigen verklaringen hebben er 3.000 Duitsers, Zwitsers en Oostenrijkers in de 1.600 hectare grote kolonie gewoond – volgens het Oostenrijkse echtpaar Erwin en Sylvia Annau zullen dat er ooit wel 30.000 zijn. "Ik ben een laterale denker geweest zolang ik me kan herinneren", zegt de biografie van Erwin Annau op de website van de kolonie. Ze zien zichzelf niet als sekteleiders of goeroes, maar als 'gelijken onder gelijken'. In een interview met het Duitstalige tijdschrift "Wochenblatt" in 2018 somde de Annaus de vijf redenen op waarom Duitsers naar hen toe komenEuropain een regeling geperst, de ongecontroleerde migratie naar Europa, de belastingdruk, weermanipulatie en de verplichte vaccinatie van kinderen.Toegang tot het terrein is nauwelijks mogelijk. Vanwege schendingen van de quarantainevoorschriften trok het parket op het hoogtepunt van de pandemie zijn intrek en verbaasde het zich over de gewapende bewakers aan de poorten van de nederzetting.
De kolonie bewijst echter regelmatig op YouTube dat de complotmythe binnen geleefd wordt. In video's komen nieuwkomers en oude bewoners aan het woord, waaronder Christian, Jessy en Eleni, de driejarige dochter van het stel. "Aangezien we al lang alles wat we zien en lezen als propaganda ervaren, weten we ook dat al het nieuws en alles overZuid-Amerikaverteld in Europa en vooral in Duitsland is een klucht", meldt Christian daarin - de video is onderlegd met de grafische afbeeldingen die gebruikelijk zijn in denier-kringen.
Voor toegang is geen bewijs van vaccinatie vereist
Als niet-medicus emigreerde Uwe in november 2020 van Keulen naar ParaguayVirusen hij wil zijn gevaren niet ontkennen. "Het is een overdraagbare ziekte die niet leuk is", zegt hij in een interview. Afgezien van een verplichte vaccinatie in de Bundeswehr was hij echter sinds zijn jeugd nooit gevaccineerd. "Ik geloof niet in vaccineren. Eigenlijk is het een businessmodel, heel weinig vaccinaties hebben echt zin", zegt de natuurgeneeskundige. Hij vertrouwt de farmaceutische industrie niet.
Paraguay, dat geen eigen kust heeft en omringd wordt door Brazilië, Argentinië en Bolivia, wordt ook als aantrekkelijk beschouwd voor wie wil emigreren omdat buitenlanders, vooral uit Europa, gemakkelijk een speciale vergunning kunnen krijgen en ook land en onroerend goed kunnen kopen. Dat je tijdens de pandemie toch zonder bewijs van vaccinatie het land in mocht, was voor veel tegenstanders een meevaller. In januari veranderde het land echter de regel dat wie het land binnenkomt een vaccinatiebewijs moet overleggen. Tegenstanders van vaccinatie probeerden de maatregelen te omzeilen door illegaal via Bolivia binnen te komen - maar voor sommigen was het voorbij aan de grens. Volgens de Paraguayaanse migratieautoriteiten is sinds begin juni ook een PCR-test of een bewijs van herstel binnen de laatste tien tot 90 dagen voldoende als bewijs.
Tussenpersonen lokken met valse beloften
Op sociale media worden mensen vaak gelokt door tussenpersonen die tegen exorbitante prijzen Duitsers en andere emigrerende percelen en huizen verkopen. Thomas Vinke, die 17 jaar geleden naar Paraguay emigreerde en in het land hoog aangeschreven staat als documentairemaker, vertelde Deutsche Welle dat veel lokale bewoners zich geen onroerend goed meer kunnen veroorloven vanwege de afschuwelijke prijzen en worden gelokt door het vooruitzicht van vrijheid van iedereenCorona-Reglement. Een leugen, want Paraguay heeft ook een pandemiewet aangenomen en maskers zijn nog steeds verplicht in openbare gebouwen. Degenen die zich niet aan de regels houden, riskeren zware boetes of 30 dagen taakstraf.
Als veel voorkomende reden voor hun ballingschap in Zuid-Amerika stellen de nieuwe burgers en degenen die één willen worden in fora dat de Paraguayaanse grondwet de invoering van verplichte vaccinaties niet toestaat. Een misvatting, want in artikel 68 van de grondwet staat dat de staat vaccinatiecampagnes kan bevelen. De staat is zelfs verplicht de gezondheid te beschermen en te bevorderen in het belang van zijn inwoners. Het artikel gaat zelfs zo ver dat ieder mens verplicht kan worden om "zich te onderwerpen aan de wettelijk bepaalde hygiënemaatregelen" met respect voor de menselijke waardigheid.
Daarnaast is het land al meer dan 100 jaar een emigratiebestemming voor Duitsers. In die tijd trokken verarmde Duitse boeren uit het Braziliaanse grensgebied naar Paraguay. Ze beseften dat de grond vruchtbaar was en vestigden zich in grotere gemeenschappen. Veel van de Duitse immigranten sympathiseerden toen al met de ideeën van het nationaal-socialisme - al vóór 1933 bestond er in Paraguay een lokale groepering van de NSDAP. Na de wereldoorlog vluchtten nazi-grootheden als de concentratiekampdokter Josef Mengele naar het kleine land en doken daar onder.
Een van de gemeenschappen die nog steeds bestaat, is Hohenau. Een stad in het zuidoosten van het land met zo'n 15.000 inwoners. Volgens de toeristische dienst vestigden zich vorig jaar alleen al meer dan 1.000 Duitsers daar - de meesten tegenstanders van vaccinatie. Ze vinden echter niet veel sympathie voor hun houding, noch in Hohenau, noch in Paraguay. "De meeste mensen die komen zijn niet gevaccineerd", zei burgemeester Enrique Hahn van Hohenau in een recent interview. "Je moet weten dat er hier ook wetten zijn."
Paraguay is hard getroffen door de coronapandemie
Het land zelf is hard getroffen door de pandemie. Elke tiende van de zeven miljoen inwoners werd ziek door het virus, bijna 19.000 doden staan in de statistieken voor het land, dat het zeer slecht doet in de vaccinatiequota in Zuid-Amerika. Omdat er geen geld is, is het land afhankelijk van vaccins die zijn gedoneerd door het Covax-initiatief. De vaccins kwamen laat aan, tot nu toe heeft slechts 54 procent van de bevolking überhaupt een vaccinatie gekregen - in buurland Brazilië is dat 86 procent en in Zuid-Amerika is Chili de koploper met 94 procent.
Talrijke emigranten zouden onlangs het land de rug hebben toegekeerd. Taalproblemen, een laag verdienpotentieel, het extreme klimaat en mentaliteitsverschillen drijven emigranten terug, zo melden relevante internetfora. "Het is de vraag of mensen integreren. De meesten leren niet echt Spaans, dus daar loopt het vast", zegt emigratiewerker Eveline Huber. "Wie niet integreert, valt snel terug."
bronnen:taz,Duitse golf,hij doet,dagelijks nieuws,Grondwet van Paraguay,weekblad.
zijn / met DPA
- Paraguay
- Zuid-Amerika
- Coronavirus
- Andreas Egger
- Pandemie
- Virus
- Europa
- Mompelen
- Frau
- De Gouden
- natuurgeneeskundige
- Brazilië
- Bolivia
- Madrid
- Aanname
- paradijs
- Officier van justitie