We zijn onafhankelijk en onze tests worden gefinancierd via affiliate links naar externe winkels. Als u via deze gemarkeerde links (*) een product koopt, ontvangen wij mogelijk een kleine commissie.Kom meer te weten.
Bombastische actie, onbaatzuchtige helden en verhalen vol pathos. Dat is waar we aan denken als we denken aan de Call of Duty-serie. Sinds 2003 heeft de shooter-serie ons elk jaar minstens één nieuwe uitloper opgeleverd. Het is dus tijd om terug te blikken op de iconische titels die hoofdontwikkelaars Treyarch en Infinity Ward ons in de loop der jaren hebben gebracht.
In deze lijst vind je alle Call of Duty-games in de juiste volgorde, van de hoofdserie tot alle uitlopers.
kijk naar de inhoudsopgave
Call of Duty-bestellingdehoofdrijik benOverzicht
1. Plicht (2003)
Call of Duty zorgde in 2003 voor een ware hype. De first-person shooter speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog en richt zich op de Britse, Russische en Amerikaanse perspectieven in drie afzonderlijke campagnes. Destijds waren vooral de realistische setting en de samenwerking met de AI-gestuurde teamgenoten baanbrekend.
De originele Call of Duty verschilde enorm van andere first-person shooters uit die tijd, voornamelijk omdat het was gebaseerd op een meer realistische omgeving en meer realistische spelmechanismen bevatte. Het beperkte namelijk het arsenaal van de speler tot slechts twee wapens, verwijderde alle "power-ups" behalve gezondheid en munitie, en maakte de speler minder mobiel en kwetsbaar. Een echte mijlpaal in de geschiedenis van videogames!
2. Plicht 2 (2005)
De actie van het tweede deel van de populaire shooter-serie speelt zich opnieuw af in de Tweede Wereldoorlog. In vier verschillende campagnes kruip je in de huid van Britse, Amerikaanse en Sovjetsoldaten. Dit keer kruisen de paden van de hoofdrolspelers elkaar zelfs, wat het verhaal een extra, spannend tintje geeft.
Consistente verdere ontwikkelingen zoals automatische regeneratie van de levensbalk en natuurlijk betere graphics maken CoD 2 nog beter dan de eerste uitloper van de serie. Deze nieuwe monteur moedigde een riskantere, snellere speelstijl aan, in tegenstelling tot veel andere spellen die nog "normale" gezondheidsbalken hadden.
3. Plicht 3 (2006)
De derde game in de serie is een van de minder opvallende inzendingen in de serie. Het was de eerste Call of Duty-game ontwikkeld door Treyarch en het introduceerde vrijwel geen gameplay- of instellingswijzigingen, behalve bijgewerkte graphics.
Bovendien was Call of Duty 3 de eerste hoofdgame in de serie die speciaal voor consoles werd ontwikkeld. Xbox-, Xbox 360-, PlayStation-, PlayStation 2- of Wii-bezitters kunnen baat hebben bij enkele innovaties. In de solo-campagne was er voor het eerst de mogelijkheid om verschillende oplossingen te vinden. Maar er werd ook een nieuwe gameplay-mechanic geïntroduceerd. Eindelijk konden granaten worden teruggegooid naar de vijand - wat vandaag vanzelfsprekend klinkt, was destijds revolutionair.
4. Call of Duty 4: Moderne oorlogsvoering (2007)
Modern Warfare was waarschijnlijk de moedigste ontwikkelaarsbeslissing in de geschiedenis van CoD. De vierde hoofdgame in de serie verliet niet alleen voor het eerst de scènes van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien omspannen de verhaalschrijvers een fictief toekomstscenario dat we nog niet eerder hadden gezien. Moderne wapentechnologie en andere snufjes gaven en geven het spel een heel speciaal tintje.
Als het op multiplayer aankwam, was het ook de eerste game in de Call of Duty-serie die nivelleringsmechanismen en een bepaald niveau van speelstijlaanpassing bood via het perks-systeem. Niet voor niets is deze uitloper voor veel CoD-fans het hoogtepunt van de hele reeks. Dit deel is nu ook verkrijgbaar als geremasterde editie voor de PS4.
5. Call of Duty: Wereld in oorlog (2008)
Dit deel gaat terug naar de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog. Alleen de scènes in World at War verschuiven naar het oostfront. De ontwikkelaars perfectioneren de vaardigheden die ze al hebben opgedaan in de vele andere delen van de wereldoorlog-shooter. Betere soundscapes, maar ook meer expliciete weergaven van geweld zorgen ervoor dat je als nooit tevoren de setting wordt ingezogen.
De campagnemissies voor één speler draaien rond de Stille Oceaan en het Oostfront, die beide meer open niveaus bieden dan wat we tot dan toe in de serie hebben gezien. Wat de multiplayer betreft, de game behield de mechanica die door Modern Warfare was geïntroduceerd, hoewel er één grote toevoeging was: een zombiemodus.
6. Call of Duty: Modern Warfare 2 (2009)
In het tweede deel van de toekomstige shooter van Call of Duty ervaren we een naadloze overgang naar het verhaal van deel één. Naast de verplichte solo-campagne en de populaire multiplayer-modus is Spec Ops een andere modus in de serie. Hier kun je samen met vrienden missies voltooien en ervaringspunten en voordelen verzamelen, vergelijkbaar met de klassieke CoD-multiplayer.
Afgezien daarvan zijn er geen grote innovaties of wijzigingen aangebracht, hoewel het een van de meest memorabele spelcontroverses veroorzaakte (de luchthavenscène).
7. Plicht: Black Ops (2010)
Met Black Ops kwam twee jaar na World at War het passende vervolg op de markt. De ontwikkelaars kwamen hier met de Koude Oorlog van de jaren zestig in een geheel nieuwe setting. En dat ging hartstikke goed! Spannende CIA-missies en brute actie zorgen ook nu nog voor veel vermaak in de solo-campagne. In multiplayer konden we ook spelen op volledig nieuwe locaties met Vietnam, Rusland en Cuba.
Er werden geen grote gameplay-veranderingen doorgevoerd, hoewel Black Ops de eerste Call of Duty-game is met niet slechts één hoofdrolspeler maar een pratende hoofdrolspeler (in tegenstelling tot de stille hoofdrolspelers van de vorige games). De multiplayer-modus bouwt gewoon voort op de mechanica van Modern Warfare, maar maakt een diepere karakteraanpassing mogelijk.
8. Call of Duty: Modern Warfare 3 (2011)
Deel drie van de Modern Warfare-serie brengt het verhaal van de eerste twee afleveringen tot een furieuze finale. De focus ligt hier op Task Force 141. Hoewel het verhaal berust op oude deugden, is er veel gebeurd in de multiplayer. Met name de nieuw geïntroduceerde Survival Mode was razend populair. Samen met een vriend moet je steeds grotere en sterkere hordes vijanden achter elkaar afweren. Waarschuwing: verslavend!
Met 30 miljoen verkochte exemplaren is Modern Warfare 3 een van de best verkochte Call of Duty-games aller tijden. Het is niet verrassend dat de kernmechanica grotendeels identiek blijft aan de vorige delen.
9. Call of Duty: Black Ops II (2012)
Black Ops II zet niet alleen de verhaallijn van de Koude Oorlog voort. Bovendien is de campagne van de game afhankelijk van een combinatie van twee instellingen. Terwijl de ene hoofdpersoon uitkijkt naar het einde van de ijskoude oorlog in de jaren 80, speelt de tweede hoofdpersoon zich in het jaar 2025. Dat lukt verrassend goed!
Hoewel veel van het bekende verhaal in solo-modus wordt gebracht, genoten multiplayer-fans van de comeback van de veelgeprezen zombie-modus. Hieraan was de belangrijkste toevoeging een wapenvoortgangssysteem dat verschillende aanpassingen ontgrendelde naarmate het wapen een level omhoog ging.
10. Call of Duty: Spoken (2013)
Call of Duty: Ghosts is de tiende hoofdgame in de serie. De actie van het spel speelt zich af in het Midden-Oosten, dat wordt gekenmerkt door een nucleaire ramp. Functies zoals individuele teambuilding, nieuwe wapens en maar liefst 14 verschillende multiplayer-modi maken van Ghosts een boordevol first-person shooter-pakket. Voor het eerst in de shooter-serie kun je zelfs je eigen personage personaliseren.
Ghosts introduceerde ook een geheel nieuwe cast van personages. En misschien wel de meest opvallende toevoeging aan de campagne voor één speler is de mogelijkheid om een dier te besturen - een getrainde Duitse herder genaamd Riley.
11. Call of Duty: geavanceerde oorlogsvoering (2014)
Advanced Warfare was de eerste Call of Duty-game die exclusief door Sledgehammer Games is ontwikkeld. Het is ook de eerste keer dat Call of Duty zich voorover in sci-fi stort, aangezien de gebeurtenissen in het spel zich afspelen in het midden van de 21e eeuw.
Advanced Warfare heeft een aantal gameplay-elementen van Call of Duty aanzienlijk gewijzigd en verbeterd. Zo hebben de ontwikkelaars bijvoorbeeld het head-up display fundamenteel vernieuwd en een opwindend onderdeel in het spel gebracht met het futuristische exoskelet. Het verhaal werd ook naar een nieuw verhalend niveau getild dat nog steeds gemakkelijk gelijke tred kan houden met de huidige Hollywood-kaskrakers. De kwaliteit van de solo-campagne bleef ook behouden in de multiplayer-modus.
12. Call of Duty: Black Ops III (2015)
In tegenstelling tot de eerste twee delen van de Black Ops-serie speelt uitloper nummer drie zich af in de verre toekomst. In het jaar 2065 zullen gebrek aan hulpbronnen en andere gevolgen van klimaatverandering ervoor zorgen dat de naties op aarde opnieuw met elkaar in oorlog zijn. Dankzij cybernetica heb je speciale vaardigheden tot je beschikking om de campagne en de multiplayer tot een goed einde te brengen. Vooral de zombiemodus is een bijzonder hoogtepunt van het multiplayergedeelte van Black Ops III.
Het interessante aan Black Ops III is het feit dat zelfs de campagne in de eerste plaats is ontworpen voor coöp voor 4 spelers. Dit kwam tot uiting in de aanpasbare karakters en meer open level design.
13. Call of Duty: oneindige oorlogsvoering (2016)
Hier maken de ontwikkelaars geen rommel meer - ze maken er een rommeltje van. De bombastische solocampagne gaat immers niet langer alleen over het redden van een land of de planeet. In Infinite Warfare willen je vijanden het hele zonnestelsel overnemen. Met de ondersteuning van honderden nieuwe primaire en secundaire wapens zul je er echter alles aan doen om dit te voorkomen.
Fans van de multiplayer-modus zullen genieten van de zes verschillende Rigs (gespecialiseerde klassen met speciale gevechtsuitrusting) - er is iets voor elk type speler. Bovendien kunnen spelers nu verschillende wapens maken terwijl de rest van de gameplay vrijwel ongewijzigd blijft. De game bevat ook een gestroomlijnde versie van de traditionele zombiemodus.
14. Call of Duty: WO II (2017)
Bijna tien jaar na World at War betreden we voor het eerst de scènes van de Tweede Wereldoorlog in CoD: WWII. In het licht van deze drastische verandering, verwijdert deze CoD-titel de geavanceerde technologie en mechanica (zoals verhoogde mobiliteit) ten gunste van een meer traditionele Call of Duty-ervaring.
Tijdens je reis door het betwiste Europa bevind je je als soldaat in beroemde veldslagen zoals Dooms Day in Normandië. Dankzij de huidige hardwarekracht ziet de setting er realistischer uit dan ooit en dringt tot op je botten door.
Het multiplayer-gedeelte biedt de kwaliteit van de CoD's in een toekomstige setting en scoort met gevarieerde kaarten in Europa van de Tweede Wereldoorlog.
15. Call of Duty: Black Ops 4 (2018)
Black Ops 4 werd door de weggelaten singleplayercampagne minder goed ontvangen in de community en kreeg wat kritiek te verduren.
Het verandert niet veel in vergelijking met Black Ops III als het gaat om de algehele mechanica, maar de automatische gezondheidsregeneratie is verwijderd. Afgezien daarvan zijn er nog steeds dezelfde bewegingsmechanismen, aanpassings- en voortgangsopties als Black Ops III, maar er is ook een bijgewerkte en verbeterde zombiemodus.
Wat echter echt interessant is, is de Battle Royale-modus, die is toegevoegd aan het multiplayer-gedeelte van de 2018 CoD en effectief de singleplayer-modus heeft vervangen. Het antwoord op PUBG en Co. was beter dan verwacht, maar werd later overschaduwd door een andere CoD.
16. Call of Duty: moderne oorlogsvoering (2019)
Modern Warfare 2019 zou een reboot moeten zijn van de baanbrekende serie binnen de COD-kosmos. Wat ontwikkelaar Infinity Ward van plan was te doen, werd uiteindelijk bereikt. Ondanks de grote voetsporen van de voorganger scoorde ook het nieuwe Modern Warfare met een spannend verhaal dat wederom een waar vuurwerk aan entertainment en actie bood.
In schril contrast met Black Ops 4, richt de nieuwe Modern Warfare zich meer op het leveren van hoogwaardige content voor één speler en brengt de Spec Ops-coöpmissies uit eerdere Modern Warfare-titels terug. Al met al is het de meest realistische en, afhankelijk van je smaak, een van de beste Call of Duty-games tot nu toe.
In de multiplayer-modus vertrouwden de ontwikkelaars op een paar kleine maar fijne innovaties die zeer goed werden ontvangen door de fans.
17. Call of Duty: Black Ops Koude Oorlog (2020)
In het vijfde CoD-deel onder de noemer Black Ops kom je weer wat oude bekenden uit het eerste deel tegen. De spannend vertelde campagne is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen uit de Koude Oorlog in de jaren tachtig. Enkele onvoorziene wendingen en meerdere eindes zorgen ervoor dat het verhaal over geheim agenten, spionage en Co. een van de meest opwindende in de hele franchise is.
In termen van multiplayer biedt de game traditionele multiplayer-modi, een zombiemodus en een nieuwe modus genaamd Fireteam die in totaal maximaal 40 spelers ondersteunt.
18. Call of Duty: Vanguard (2021)
De franchise keerde in 2021 opnieuw terug naar de Tweede Wereldoorlog. Activision Blizzard heeft geen verkoopcijfers voor Vanguard vrijgegeven, maar heeft publiekelijk erkend dat de game niet aan de verkoopverwachtingen heeft voldaan. Ongetwijfeld verveelden de fans van de serie zich tijdens de Tweede Wereldoorlog en het gebrek aan innovatie hielp ook niet.
Hoewel de kenmerkende CoD-gameplay er zeker was, viel Vanguard plat op zijn gezicht dankzij een gebrek aan innovatie en een hele reeks frustrerende bugs bij de lancering.
19. Call of Duty: Modern Warfare II (2022)
Modern Warfare II is een direct vervolg op het opnieuw opgestarte Modern Warfare uit 2019 en is de eerste hoofduitgave van Infinity Ward sindsdien. De campagne ziet de terugkeer van Captain John Price, Sergeant Kyle Garrick, Simon "Ghost" Riley en John "Soap" MacTavish.
Infinity Ward introduceerde een gereviseerde Weaponsmith, betere AI-systemen, innovatieve graphics en verbeterde gameplay. Daarnaast is de multiplayer binnenstebuiten gekeerd en voorzien van nieuwe modi.
Call of Duty-bestellingGaanSpin-offtitels, mobiel en add-ons
Call of Duty: beste uur (2004)
Slechts een jaar na de release van de eerste hoofdgame werd er een exclusieve console-CoD uitgebracht, speciaal voor de Xbox, PlayStation 2 en Gamecube. Hier voltooi je zes verschillende verhalen gebaseerd op de ervaringen van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog.
De mechanica van de eerste game blijft grotendeels ongewijzigd, maar er wordt een andere campagne aangeboden met een nieuwe reeks met elkaar verweven verhaallijnen die plaatsvinden naast de verhaallijnen van de eerste Call of Duty. Dankzij Xbox Live en het PlayStation Network was het voor het eerst ook mogelijk om een Call of Duty online te gokken op consoles van Microsoft en Sony.
Call of Duty 2: Grote Rode (2005)
Eveneens in 2005 ging de add-on "Big Red One" in de verkoop voor Xbox, PS2 en GameCube. De game richt zich volledig op de 1st Infantry Division van de Amerikaanse strijdkrachten tijdens WO II - in zowel single- als multiplayer-modus. Dit en de meerdere eindes van het verhaal maken Big Red One niet alleen een erg goede, maar ook een iets andere uitloper van de serie.
Net als voorheen blijven de mechanica vrijwel identiek, maar de campagne is gloednieuw en richt zich op delen van WO II die niet in het originele spel werden verkend.
Call of Duty: wegen naar de overwinning (2007)
Met Roads to Victory in 2007 kreeg je de kans om CoD onderweg te spelen. De uitloper is speciaal ontwikkeld voor Sony's PlayStation Portable. In totaal 14 verschillende levels, verdeeld over drie campagnes, zorgen ondanks de hernieuwde WO II-setting voor voldoende afwisseling.
Online modes als Deathmatch, Hold the Flag, King of the Hill en Team Deathmatch zorgden ook voor veel multiplayerplezier op de kleine PSP. Je zou ook snel de ietwat onbekende bedieningselementen over het hoofd kunnen zien.
Call of Duty: World at War - Laatste fronten (2008)
Met Final Fronts konden bezitters van de in 2008 al wat verouderde PlayStation 2 toch genieten van World at War. Het werk is speciaal ontwikkeld voor de iconische thuisconsole van Sony en is een aanpassing van de hoofdgame met ongewijzigde gameplay. Hoewel je het hier zonder multiplayer-gedeelte moet stellen, is de volledig nieuwe campagne met een eigen verhaal echt indrukwekkend.
Call of Duty: Modern Warfare 2 - Gemobiliseerd (2009)
Een CoD op de Nintendo DS? Zou dit moeten werken? Met Modern Warfare 2 Mobilized heeft Activision bewezen dat de opvouwbare handheld van Nintendo ook schietplezier boordevol actie kan bieden. De ontwikkelaar n-Space maakt gebruik van de voordelen van de Gameboy-opvolger. Met behulp van de twee schermen van de Nintendo DS heb je een geheel nieuwe spelervaring inclusief leuke minigames.
Net als de andere op zichzelf staande spin-offtitels, volgt het een andere verhaallijn dan het hoofdspel.
Call of Duty: Zombieën (2009)
Omdat de ondoden in de multiplayer van World at War positieve feedback gaven, aarzelde Treyarch niet en liet de monstermassa's weer los op de spelers met Call of Duty: Zombies. Maar deze keer speel je niet met muis en toetsenbord, en ook niet met een gamepad.
Omdat "Zombies" de eerste uitloper is van de shooter-serie die speciaal voor de smartphone is ontwikkeld. Last but not least, dankzij de eenvoudige bediening is het verdedigen tegen de massa's ondoden buitengewoon vermakelijk. Aangezien dit echter een mobiel spel is, bevat het alleen vereenvoudigde mechanica op basis van de zombie-overlevingsmodus van World at War.
Call of Duty: Black Ops - Zombies (2011)
De opvolger van de Zombie CoD voor iOS en Android die in 2009 verscheen, kwam in 2011 op mobiele apparaten. Er is echter niet veel veranderd in het vervolg - althans wat het 'verhaal' betreft. Naast de graphics heeft ontwikkelaar Ideaworks Game Studio ook de gameplay aangepast aan moderne maatstaven. De mobiele game biedt perfect entertainment voor de treinreis of het wachten bij de bushalte.
Call of Duty: Black Ops - Vrijgegeven (2012)
Black Ops: Declassified is de tweede CoD-game die is uitgebracht voor een Sony-handheld. Deze keer gaat de PS Vita aan de slag. Ondanks de chique uitstraling, die vooral in vergelijking met de PSP-voorganger kon schitteren, genoot Declassified geen grote populariteit. De reden hiervoor was de zwakke hardwarekracht van de Vita. Dit uitte zich in vervelende bugs en hevig stotteren. Geen geweldig moment in de CoD-serie.
Call of Duty: Strike Team (2013)
De derde poging op iOS en Android vond plaats in de vorm van Call of Duty: Strike Team. Hier is al duidelijk uit de naam dat deel drie van de smartphone-CoD's duidelijk verschilt van zijn voorgangers. Zombies zijn hier passé. In plaats daarvan vertrouwt de shooter voor mobiele apparaten op een grote teamcomponent. In plaats van één hoofdrolspeler bestuur je een hele groep gewapende mannen.
Call of Duty: Helden (2014)
De vierde mobiele game in de serie zet voort waar Strike Team een jaar eerder mee begon - tenminste als het om de setting gaat. Heroes is de eerste real-time strategiegame in de geschiedenis van de franchise. Dit gebrek aan ervaring wordt echter snel duidelijk gezien het gebrek aan speelse diepgang. Ontwikkelaar Faceroll Games heeft zich duidelijk georiënteerd op RTS-games van andere aanbieders en ijverig gekopieerd. Het experiment was echter niet echt succesvol.
Call of Duty: mobiel (2019)
Met de vijfde en laatste mobiele game in de CoD-serie zegt de naam het al. Hier profiteren de ontwikkelaars van de steeds groter wordende hardware van smartphones en tablets en toveren ze de gebruikelijke first-person shooter-actie met chique graphics op iPhone & Co.
Maar ook inhoudelijk heeft de mobiele game veel te bieden. Veel maps en verschillende spelmodi zoals battle royale en de welbekende zombiemodus zorgen voor vele uren speelplezier.
En dat zouden alle Call of Duty-games zijn die tot nu toe zijn uitgebracht! We houden deze lijst met alle Call of Duty-games up-to-date en proberen ook aankondigingen op te nemen. Dus kom regelmatig terug!
Wellicht zijn deze ook voor u interessantVolgorde van alle GTA-gamesnet als debeste alternatieven voor GTA.
Vind je onze chronologie van Call of Duty-bestellingen leuk? Dan zijn deze artikelen iets voor jou:
Beste PS5-games
Beste first-person shooters: 33 huidige toptitels
Assassin's Creed Order - De complete tijdlijn
Een artikel van Sascha. Als je meer wilt weten over onze schrijvers, bezoek dan onze Over ons-pagina.