28 emotionele liedjes over vaders die de hoogte- en dieptepunten behandelen (2023)

Van de wijsheid die vaders doorgeven aan hun kinderen tot de kracht die ze inbrengen in toekomstige generaties, musici hebben hun hele leven lang hulde gebracht aan de rol van hun vaders in de liedjes die ze schrijven.

Van popsterren en rock-'n-rollers tot countryzangers, muzikanten als Bruce Springsteen en Keith Urban hebben ontroerende toewijdingen aan hun vaders geschreven, vooral nadat ze zelf vader waren geworden.

Voor een verhalende compilatie van liedjes over vaders, bekijk deze keuzes hieronder.

Inhoud

 • Mijn vaders ogen - Eric Clapton
 • Dans met mijn vader - Luther Vandross
 • Het huis van mijn vader - Bruce Springsteen
 • De levende jaren - Mike + de mechanica
 • Vader en zoon - Cat Stevens
 • Winter – Tori Amos
 • Lied voor papa – Keith Urban
 • Papa was een rollende steen - The Temptations
 • De beste dag - George Strait
 • JCB-nummer - Nizlopi
 • Vader op Zoon - Koningin
 • Monsters - James Blunt
 • Hij hoefde niet te zijn - Brad Paisley
 • Ik heb van je geleerd - Billy Ray Cyrus en Miley Cyrus
 • Zo vader, zo zoon - Het spel
 • Papa predikt niet - Madonna
 • Ik ben er al - Lonestar
 • Vader op zoon - Phil Collins
 • Kleur hem vader - The Winstons
 • Brief 2 Mijn ongeborene - Tupac Shakur
 • Ze maken ze niet zoals mijn vader - Loretta Lynn
 • Ik ben haar vader - Bill Withers
 • Liefde zonder einde, Amen - George Strait
 • Papa-lessen - Beyoncé
 • De grootste man die ik nooit heb gekend - Reba McEntire
 • Papa neem geen rommel - James Brown
 • Ga zachtaardig - Robbie Williams

Mijn vaders ogen - Eric Clapton

Bluesgitarist Eric Clapton maakt de cirkel rond van de pijn die hij ervoer toen hij opgroeide met een afwezige vader, met het opvallende besef dat hij de ogen van zijn vader in zijn eigen zoon Connor ziet wanneer hij wordt geboren. 'My Father's Eyes' werd geschreven terwijl Clapton het afgelegen eiland Antigua bezocht nadat Connor op tragische wijze stierf door een val uit een raam in een hoog gebouw in New York toen hij nog maar vier jaar oud was.

Verwant: Dit nummer staat op onze afspeellijst vanliedjes over ouders.

Dans met mijn vader - Luther Vandross

Een van de laatste nummers die Luther Vandross opnam, 'Dance with My Father', richt zich op de vroegste herinneringen van de zanger, waarin zijn vader met hem en zijn broers en zussen door het huis danst. Kort voordat hij het nostalgische deuntje schreef, kreeg Vandross een levensveranderende beroerte en met de hulp van collega-muzikant Richard Marx kon hij het voltooien.

Verwant: Vind vrede met onzeliedjes over verdriet afspeellijst.

Het huis van mijn vader - Bruce Springsteen

Toen hij opgroeide, had Bruce Springsteen een hechte band met zijn moeder, maar hij had niet dezelfde relatie met zijn vader. Terwijl zijn nummer 'The Wish' zijn dankbaarheid uitdrukt voor de toewijding van zijn moeder aan hun familie, verkent Springsteens nummer 'My Father's House' zijn gespannen relatie met zijn vader. Dit deuntje verschijnt op zijn soloalbum, Nebraska.

De levende jaren - Mike + de mechanica

"Ik weet zeker dat ik zijn echo hoorde in de tranen van mijn baby." Bandleider Mike Rutherford onderzoekt zijn gespannen relatie met zijn eigen vader in 'The Living Years' van Mike + The Mechanics. Gedurende zijn hele leven werd zijn relatie met zijn vader steeds afstandelijker. Nadat zijn zoon was geboren, realiseerde hij zich echter dat hoewel hij niet in de buurt van zijn vader was, hij toch een aanzienlijke invloed had op zijn wereldbeeld.

Verwant: Heb je spijt? Hier zijn een paarliedjes over leren van fouten.

Vader en zoon - Cat Stevens

Een klassiek verhaal tussen een rebelse tienerzoon en een ouderwetse, traditionele vader speelt zich af in 'Father and Son' van Cat Stevens.Het lied roept spanning op wanneer de zoon probeert te vertrekken om een ​​groter doel in het leven te vinden dat meer is dan alleen vestigen en trouwen. Hoewel het autobiografisch van aard is, zei Stevens eerder in interviews dat er geen blijvende gevoelens waren tussen hem en zijn vader.

Verwant: Bekijk onze lijst metliedjes opgedragen aan zonen.

Winter – Tori Amos

Deze opvallende pianoballad biedt een persoonlijk kijkje in de privégesprekken van Tori Amos met haar vader, van toen ze een jong meisje was tot toen ze haar volwassen leeftijd bereikte. Na een praatje tijdens een bezoek aan de boerderij van haar familie, liet haar vader haar beseffen dat haar gebrek aan vertrouwen eerder voortkwam uit een gebrek aan acceptatie van zichzelf dan uit de kritiek van anderen. Dit was het begin van de inspiratie voor 'Winter'.

Verwant: Word gezellig en geniet van debeste koud weer liedjes.

Lied voor papa – Keith Urban

Country crooner Keith Urban's soulvolle track 'Song for Dad' kreeg nog meer betekenis enkele jaren nadat hij het schreef toen hij zijn vader en schoonvader binnen een jaar na elkaar verloor. Een verhaal over het krijgen van een diepere waardering voor je vader nadat je er zelf een was geworden. Het deuntje troostte zowel hem als zijn vrouw, Nicole Kidman, tijdens hun rouwproces.

Verwant: Hier zijn er nog een paaropbeurende begrafenisliederen.

Papa was een rollende steen - The Temptations

Geschreven door het iconische Motown-songschrijversduo Barrett Strong en Norman Whitfield, vertelt deze hit van Temptations het verhaal van een vader met een dwalend oog die niet kan worden vastgebonden, ook al heeft hij thuis een gezin waar hij voor zou moeten zorgen. Na de release in 1972 bereikte 'Papa Was a Rolling Stone' de nummer één plek in de Amerikaanse hitlijsten.

De beste dag - George Strait

“Ik ben de gelukkigste man ter wereld. Dit is de mooiste dag van mijn leven." Dit coming-of-age-verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een vader die terugkijkt op het leven van zijn inmiddels volwassen zoon. De eerste verzen gaan over hun kampeertochten en visexcursies voordat ze verder gaan met de tienerjaren van zijn zoon. Terwijl het deuntje de cirkel rond is, staat de vader op de bruiloft van zijn zoon terwijl zijn zoon beseft dat hij alles zal doorgeven wat zijn vader hem heeft geleerd aan een toekomstig kind van hemzelf.

Verwant: Denk je eraan dat je kinderen ouder worden? Geniet hiervanmuziek over opgroeien.

JCB-nummer - Nizlopi

Frontman Luke Concannon schreef ‘JCB Song’ ter ere van zijn ondernemende vader, die een bouwbedrijf had toen Concannon opgroeide. De muzikant heeft goede herinneringen aan het helpen van zijn vader bij het aanleggen van wegen en noemde het lied naar de naam van het familiebedrijf.

Verwant: Ga weer aan het werk met onzeafspeellijst met werknummers.

Vader op Zoon - Koningin

Hoewel veel songwriters een akoestische balladbenadering hanteren terwijl ze schrijven over de ingewikkelde aard van vader-zoonrelaties, waarbij ze trouw blijven aan Queen's rebelse karakter, zetten ze de volumeknop hoger voor hun progrocknummer 'Father to Son'. multi-octaafbereik met dit gemoedelijke stuk, voegt gitarist Brian May veel zware elektronische lagen toe voordat hij de toon verzacht met een intieme pianosolo.

Monsters - James Blunt

'Ik ben je zoon niet. Je bent mijn vader niet. We zijn gewoon twee volwassen mannen die afscheid nemen.” Songwriter James Blunt schreef dit tedere lied voor zijn vader, die aan een nierziekte leed. De vader van Blunt was een beroepsmilitair en de teksten gaan over hoe ouders menselijker worden naarmate een kind opgroeit.

Verwant: Onsmonster liedjes lijstis niet zo eng!

Hij hoefde niet te zijn - Brad Paisley

Een doorbraakhit voor Brad Paisley in het begin van zijn carrière, 'He Didn't Have to Be' vertelt het verhaal van een alleenstaande moeder die verliefd wordt op een nieuwe man. Het klikte snel tussen haar nieuwe vriend en haar zoontje, en uiteindelijk wordt hij de stiefvader van het kind. Paisley schreef het deuntje met collega-songwriter Kelley Lovelace, die veel ervan baseerde op gebeurtenissen uit het echte leven.

Ik heb van je geleerd - Billy Ray Cyrus en Miley Cyrus

Countryster Billy Ray Cyrus en dochter Miley werken samen voor het onschuldige nummer 'I Learned From You' voor hun hitshow Hannah Montana. De teksten bevatten een jonge Miley die hartstochtelijk zingt over alle levenslessen die ze van haar vader heeft geleerd, ondanks haar af en toe rebelse manieren.

Papa zou kunnen zweren, verklaar ik - Gladys Knight & the Pips

"... hoewel hij slechts ongeveer 1,5 meter lang was, was mijn vader een geweldige man." Verschillende luchtige momenten zijn te vinden in Gladys Knight & the Pips' 'Daddy Could Swear, I Declare'. Het speelse nummer is een verhaalrijke toevoeging aan eerbetoon aan liefhebbende maar verkeerd begrepen vaders van een meer traditionele generatie.

Zo vader, zo zoon - Het spel

Geschreven na de geboorte van zijn eerste kind, Harlem, werd rapper The Game geïnspireerd om een ​​deuntje te schrijven over de dag dat zijn zoon ter wereld kwam met 'Like Father, Like Son'. Kanye West gaf hem een ​​beat die hij leuk vond. In het nummer bekent The Game dat hij hoopt dat het beter gaat met zijn zoon dan hij.

Papa predikt niet - Madonna

Een meisje in de problemen smeekt om vergiffenis van haar vader met Madonna's controversiële hit 'Papa Don't Preach'. Tientallen jaren later zou Ozzy Osbourne's dochter Kelly het deuntje met haar vader coveren voor het project, The Osbourne Family Album.

Verwant: Verwacht je een nieuwe bundel vreugde? Hier zijn debeste liedjes over zwanger zijn.

Ik ben er al - Lonestar

Mede geschreven door Lonestar-frontman Richie McDonald, zal deze emotionele single je tegen het einde laten zoeken naar een doos tissues. McDonald begon eraan te werken toen hij heimwee kreeg tijdens een tournee na de geboorte van zijn kind. De moraal van het verhaal is dat een vader zijn kind vertelt dat hoewel hij er fysiek niet is, zijn geest altijd om hen heen zal zijn in prachtige vormen zoals de 'zonneschijn in je haar' en het 'gefluister in de wind'.

Vader op zoon - Phil Collins

"Als je je hart vindt, kun je er maar beter mee rennen." Het introspectieve nummer 'Father to Son' van Phil Collins leest als de brief van een ouder wordende vader aan zijn jonge zoon. In de teksten neemt hij veel wijze woorden op, van hoe om te gaan met liefdesverdriet tot hoe sterk te zijn in tijden van tegenspoed.

Kleur hem vader - The Winstons

Een ontroerend eerbetoon aan stiefvaders uitgebracht door R & B-groep The Winstons, het verhaal volgt een jonge jongen die de man bedankt die hij nu zijn vader noemt omdat hij tussenbeide kwam toen ze hem het meest nodig hadden. De tekst portretteert een moeder van zeven kinderen wiens rouw om het verlies van de patriarch van de familie als gevolg van oorlog. Maar het verhaal heeft een opbeurend einde omdat er een bijzondere man langskomt die haar van haar stuk brengt en voor de kinderen zorgt als de zijne.

Verwant: Hef je op met dezeopbeurende liedjes.

Brief 2 Mijn ongeborene - Tupac Shakur

"Voor het geval ik het niet red, onthoud gewoon dat papa van je houdt." Deze profetische teksten staan ​​aan het begin van Tupacs postume lied 'Letter 2 My Unborn'. Terwijl hij rapt over zijn wilde manieren en de 'vloek' die hij moet dragen, vertelt hij zijn toekomstige kind dat hij altijd van ze zal houden, wat er ook gebeurt. De rapper werd in september 1996 vermoord en het ontroerende nummer werd jaren later, in 2001, uitgebracht.

Ze maken ze niet zoals mijn vader - Loretta Lynn

Country western pionier Loretta Lynn bracht voor het eerst een eerbetoon aan haar vader met haar hit 'Coal Miner's Daughter'. Ze zingt nogmaals de lof van haar vader en zegt: "ze maken ze niet meer zoals mijn vader." Het nummer neemt de luisteraar mee op een wandeling door het geheugen terwijl Lynn herinnert aan de hechte band die zij en haar vader altijd hebben gedeeld sinds ze een kind was.

Verwant: U kunt ‘Coal Miner’s Daughter’ horen op onze lijst vanprofessionele songtitels.

Ik ben haar vader - Bill Withers

Een mysterieus verhaal met een wending aan het einde, het minder bekende deuntje van Bill Withers, 'I'm Her Daddy', zit vol emoties. Terwijl luisteraars de tekst volgen, realiseren ze zich dat Withers zijn lang verloren gewaande dochter in het verhaal aanspreekt. Het blijkt dat haar moeder (zijn ex) haar jarenlang voor hem heeft weggehouden.

Liefde zonder einde, Amen - George Strait

De Nashville-songwriter Aaron Barker schreef deze hartverwarmende klassieke countryhit nadat hij zelf een jonge vader was geworden. Barker moest zichzelf opvoeden omdat hij ook een kind opvoedde, waardoor de ouderlijke lessen die hij leerde veel krachtiger waren. Hij schreef 'Love Without End, Amen' nadat hij zijn kind had moeten disciplineren en omgaan met de schuldgevoelens die ermee gepaard gaan. Het werd al snel een nummer één hit toen George Strait het nummer uitbracht.

Verwant: Luister naar meer klassiekers op onzelijst met oude countrynummers.

Papa-lessen - Beyoncé

Popster Beyoncé raakt de hartverscheurende scheiding van haar ouders aan met 'Daddy Lessons'. Hoewel ze aan het begin van het lied vermeldt hoeveel dingen haar vader haar heeft geleerd, van sterk zijn tot voor zichzelf opkomen, zinspeelt ze aan het eind op zijn metaforische dood. . Ze raakten vervreemd nadat Beyoncé erachter kwam dat hij haar moeder meerdere keren had bedrogen.

Verwant: Hier zijn debeste echtscheidingsliedjesom je door de moeilijke dagen heen te helpen.

De grootste man die ik nooit heb gekend - Reba McEntire

Veel klassieke countrysongs bevatten levenslessen, en Reba McEntire's 'The Greatest Man I Never Knew' is een van die voorbeelden. Het verhaal volgt een kind wiens vader het altijd druk heeft, dus ze heeft geen hechte band met hem. Desondanks is ze nog steeds vol bewondering voor hem vanwege zijn arbeidsethos. De tranentrekker van een nummer deed precies dat toen LeAnn Rimes het coverde tijdens een optreden. Reba was te zien huilend in de menigte.

Papa neem geen rommel - James Brown

Een deuntje dat mannelijke mannelijkheid en bravoure omvat, soulpionier James Brown grooved meer dan veertien minuten en neemt zelfs een pianosolo in de originele versie van 'Papa Don't Take No Mess'. voor Hell Up in Harlem, maar de regisseur ging aan het werk van Brown voorbij. Brown nam dit nummer op op zijn album Hell, een titel die hij koos om de regisseur te laten weten dat niemand de release van zijn muziek zou tegenhouden.

Verwant: Als je tijd te doden hebt, luister dan naar debeste lange nummers.

Ga zachtaardig - Robbie Williams

Zanger Robbie Williams had zich decennia voor de geboorte van zijn kind uitsluitend op zijn carrière gericht. Nadat hij vader was geworden, realiseerde hij zich dat hij zijn hele mentaliteit opnieuw moest focussen om een ​​goede ouder te worden. Zijn deuntje 'Go Gentle' is een belofte aan zijn dochter dat hij er alles aan zal doen om er voor haar te zijn als ze opgroeit.

Meer liedjes over vaders:

 • Vader Dochter Dans – Kesha
 • Mijn oude man - Zac Brown Band
 • Mooie jongen (Darling Boy) - John Lennon
 • Vader en dochter - Paul Simon
 • Papa's kleine meid - De Shires
 • Rijden (voor Daddy Gene) - Alan Jackson
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated: 11/12/2023

Views: 6756

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.